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Best of July 2015 
 
Following are a dozen questions answered by the engineering staff as part of the NFSA's Expert 
of the Day (EOD) member assistance program being brought forward as the "Best of July 
2015."  If you have a question for the NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your 
question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you. 
  
It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering Department 
staff, generated as members of the relevant NFPA technical committees and through our 
general experience in writing and interpreting codes and standards.  They have not been 
processed as a formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing 
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied upon, as the official 
position of the NFPA or its Committees.  Unless otherwise noted the most recent published 
edition of the standard referenced was used. 
 
Question 1 – Closets in Dwelling Units 
There is a dwelling unit with a closet that is currently protected by a single sprinkler at the 
ceiling level. Based upon the photos and sketch, there is a beam/soffit crossing the closet 
space.  The engineer of record is requesting an additional sprinkler on the other side of this 
beam.  Does NFPA 13 have any exceptions that will allow for this one sprinkler to provide the 
coverage in this situation? 
 
Answer: Yes. As long as the closet does not exceed a volume of 400 cubic feet it is permitted to 
be protected with a single sprinkler. Section 8.5.5.4 which applies to all sprinklers, states, “In all 
closets and compartments, including those closets housing mechanical equipment, that are not 
larger than 400 ft3 (11.33 m3) in size, a single sprinkler at the highest ceiling space shall be 
sufficient without regard to obstructions or minimum distance to the wall.” 
 
This section was added to the standard in the 2013 Edition to recognize that in such small 
rooms, a single sprinkler will saturate the entire area regardless of the presence of obstructions 
and provide adequate protection from fire.  Even with obstructions, the Committee has 
acknowledged that a single sprinkler is all that is necessary with rooms of small volumes. 
 
Question 2 – Standpipe System Drains 
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A manual dry standpipe system has been installed in accordance with NFPA 14.  There is a 
section of trapped pipe where an auxiliary drain is needed.  Do these types of drains have to 
comply with the same requirements as those for a dry sprinkler system under NFPA 13? 
 
Answer: No, Section 7.11.2.5 in NFPA 14 provides two additional options for drainage of 
trapped pipe.  It is permissible to follow the requirements of NFPA 13 Section 8.16.2.5.3, 
Auxiliary Drains for Dry Pipe Systems and Preaction Systems, but it is also permissible to use an 
auxiliary drain sized in accordance with Table 7.11.2.3 in NFPA 14 or a hose connection 
approved for use as a drain.  
 
Question 3 – Sloped Concealed Space 
A project has 12-inch deep trusses between a drywall ceiling and shingled roof deck. NFPA 13 
Section 8.15.1.6 requires sprinklers listed for concealed space use in this application.  In some 
areas, the slope of the ceiling inside the concealed space exceeds 2 in 12 which exceeds the 
slope permitted by the listing on available concealed space sprinklers. What options are 
permissible under NFPA 13 for this situation? 
 
Answer: There are basically three options to consider outlined below. 
 
The first option is to fill the space with noncombustible insulation as per Section 8.15.1.2.7 in 
order to be permitted to omit sprinklers. 
 
The second option is to install standard spray sprinklers or special listed attic sprinklers as 
would be done under a sloped ceiling. The concealed space listing requirement in Section 
8.15.1.6 is limited to concealed spaces under a horizontal ceiling. Where the slope exceeds 2 in 
12, the letter of the standard does not require a special concealed space listing. 
 
The third option is to install concealed space sprinklers outside of their listings as permitted 
by Section 8.3.1.2.  It specifically notes that “construction features” can create a scenario where 
the best protection may actually be using a sprinkler beyond its actual listings. If this option is 
selected, it would be prudent to discuss the installation of those sprinklers with the AHJ to 
ensure approval as it is not typical to use products beyond their listings. 
 
Question 4 – Dielectric Connection 
Underground fire service is being required by a building official to have a dielectric connection 
prior to the fire sprinkler system piping. Is there a code requirement to have a dielectric 
connection made at the point of connection of the fire sprinkler system and the underground 
fire service? 
 

Answer: No, there is no requirement for a dielectric connection at the point between the fire 
service underground and the fire sprinkler system piping in NFPA 13 or NFPA 24. Section 10.6.8 
of NFPA 13 prohibits the use of pipe as the grounding electrode for electrical systems. This 
prohibition also appears in NFPA 24. However, for safety reasons, all metallic piping systems in 
a building needs to be bonded together to form a ground. Therefore, while the sprinkler system 



is not allowed to be the only grounding electrode for an electrical system in a building, it is 
expected to be grounded along with the other metallic systems in a building. 
 
A dielectric connection would be required to couple certain metals together, such as copper 
with steel, to prevent galvanic corrosion. Therefore a dielectric connection would be required in 
a situation where copper tube is connected to steel pipe.  However, this is typically done when 
systems have regular flow through them.  A sprinkler system is generally static as flow only 
occurs in an incident or during testing. 
 
Question 5 – High Zone Fire Department Connection 
A building is approximately 500 ft tall.  Standpipes have been installed in accordance with NFPA 
14.  There will be low zone and high zone fire pumps to supply the fire protection systems in 
the building.  Is the high zone required to have a fire department connection (FDC)? 
 
Answer: Yes.  FDCs are required based on the system they are feeding.  For example, NFPA 14 
requires FDCs for standpipe systems in Section 7.12.  This requires each zone of a Class I or 
Class III standpipe system to have one or more FDCs.  Section 7.12.1.1 allows the high zone FDC 
to be omitted if the building is too tall for the fire department pumpers to supply it in 
accordance with Section 7.9.3.  However, if this is the case an additional means of supply in the 
building is necessary (see Section 7.9.3).  In addition, the annex in Section A.7.9.3 states, "An 
auxiliary means can also be in the form of pumping through the fire department connection in 
series with the low- or mid-zone fire pump, as approved by the AHJ." 
 
In other words, there are options.  In general, the rule of thumb is that each zone needs to have 
a FDC.  Yet, high-rise buildings can present challenges, especially if they are taller than the fire 
department equipment can support.  Then the AHJ will have to be consulted to ensure 
appropriate FDCs are installed for the fire department support during an incident. 
 
Question 6 – Dry Sprinklers 
The length of a dry sprinkler barrel is tied to the expected temperatures.  The temperatures 
include both inside a space and outside a space.  What temperature conditions are supposed to 
be used when determining the appropriate lengths? 
 
Answer: First, it is always important to review the manufacturer's product information, yet it 
should also be recognized that the minimum dry barrel lengths for dry sprinklers have been 
standardized in the 2013 Edition of NFPA 13 (Table 8.4.9.1(a)).  Of course, in order to apply any 
table to determine the necessary lengths, the temperatures need to be selected. 
 
To determine the low temperature use Figure A.10.5.1 in NFPA 13, which shows the lowest 
one-day mean temperature for everywhere in the continental United States with data compiled 
by the U.S. Weather Service.  This figure is specifically for above ground piping that could be 
exposed to freezing temperatures, and it is reasonable to use that same data for an 
exposed/exterior sprinkler.  It may also be possible to call the weather bureau in the area 
where you are working to acquire local information.  Either method is acceptable. 



 
As for an interior temperature, most apartment or condominium complexes have agreements 
with the occupants that the temperature has to be maintained at or above 50 degrees F.  This is 
generally the reasonable assumption for residential units, but should be confirmed with the 
owner (management company or homeowners association).  However, the piping location 
within the units may also be part of the equation in determining the temperatures.  For 
example, if the dry sprinkler is installed in a soffit and closed off from the heated room, but still 
within the insulation envelope, an additional 5 degrees would be generally conservative for this 
separation from the heated space. 
 
In addition, it is important to remember where the measured length is physically located.  
Section 8.4.9.2 states, "The minimum barrel length shall be measured from the face of the 
fitting to which the dry sprinkler is installed to the inside surface of the insulation, wall, or 
ceiling leading to the cold space, whichever is closest to the fitting."  This will assist in making 
sure the correct length sprinkler(s) is ordered. 
 
Question 7 – Closets on Balconies 
For a building protected with a NFPA 13R system, a gas water heater is in a closet where the 
door opens onto the balcony but not directly into the dwelling unit. There are several water line 
penetrations from the closet into the dwelling unit that are fire caulked.  Can sprinklers be 
omitted from these closets in accordance with NFPA13R Section 6.6.7? 
 
Answer: Yes, sprinkler protection may be omitted from these closets. Section 6.6.7 specifically 
states that sprinklers are not required in closets on exterior balconies as long as there are no 
doors or unprotected penetrations into the dwelling unit. Based on the description and 
attached sketch, this closet will not have doors or unprotected penetrations into the dwelling 
unit. The fire caulked pipe penetrations would not be considered unprotected penetrations and 
section 6.6.7 could be applied. 
 
Question 8 – Indoor Storage of Idle Wood Pallets 
Indoor storage of idle wood pallets has limited protection options. There is an existing 
warehouse space with a maximum ceiling/roof height of 21 ft 10 ½ inches. The new tenant 
anticipates storing idle wood pallets up to 6 ft within the space in a fairly sizable area. This 
space is protected by an existing sprinkler system with K-8 sprinklers. NFPA 13 in Table 
12.12.1.2(a) limits the use of K-8 Control Mode Density Area (CMDA) sprinklers to 20 ft 
maximum ceiling height when protecting idle wood pallets up to 6 ft high.  Can K-8 sprinklers be 
used in this situation if the ceiling height exceeds 20 ft? 
 
Answer: No, Table 12.12.1.2(a) limits the use of K-8 CMDA sprinklers to 20 ft maximum.  A 
maximum ceiling height over 21 ft will not be acceptable for applying the information in this 
table. 
 
It must be noted that as the annex states in A.12.12, stacks of idle pallets are one of the 
greatest challenges to sprinklers. The undersides of the pallets create a dry area on which a fire 



can grow and expand to adjacent pallets. This process will continue until the fire bursts through 
the top of the stack. At this point, it may not be possible for ceiling sprinklers to control this 
high challenge fire. Due to the severe fire conditions possible with idle pallet storage, the rules 
of section 12.12 are used to mitigate these challenges. Protection criteria outside those listed in 
this section would be outside the scope of NFPA 13.  
 
Based upon the information given, it appears there are three options when using CMDA 
sprinklers: 
 

1) The K-8 sprinklers could be replaced with K-11.2 sprinklers. As long as the 
hydraulic calculations work, this would allow these idle wood pallets to be protected up 
to a maximum ceiling height of 30 ft. 
 
2) A dropped ceiling or insulation could be attached to the ceiling to make the effective 
maximum ceiling height 20 ft. This would allow the use of the K-8 sprinklers as long as 
the maximum pallet height does not exceed 6 ft. 
 
3) If the storage arrangement listed in NFPA 13, section 12.12.1.2 (4) can be met, the 
existing K-8 CMDA sprinklers can be used using the ordinary hazard group 2 curve of 
figure 13.2.1.  A 250 gpm minimum hose stream demand would be required and the 
duration would be at least 60 minutes. In order to use this option, the pallets may be 
stored no more than 6 ft high and each pipe of no more than four stacks must 
be separated from other pallet piles by at least 8 ft of clear space. A distance of at least 
25 ft must be kept clear from adjacent commodities. 

 
Question 9 – Attics Containing Fuel-Fired Equipment 
The language in NFPA 13D has been modified for providing sprinklers in attics containing fuel-
fired equipment.  When comparing the 2007 Edition to the 2013 Edition, what is the 
background on the modification to the requirements?  
 
Answer: NFPA 13D required sprinklers in attics containing fuel fired equipment in the 2007 
Edition but that requirement has been eliminated in the 2013 Edition.  The 2007 Edition only 
exempted attics that did not contain fuel-fired equipment; no special guidance was provided on 
what protection should be provided. 
 

NFPA 13D (2007): 
8.6.5 Sprinklers shall not be required in attics, penthouse equipment rooms, elevator 
machine rooms, concealed spaces dedicated exclusively to and containing only dwelling 
unit ventilation equipment, floor/ceiling spaces, elevator shafts, crawl spaces, and other 
concealed spaces that are not used or intended for living purposes and do not contain 
fuel-fired equipment. 

 
The 2013 Edition specifies that sprinklers are not required if the space containing the fuel-fired 
equipment is above the occupied area.  It also clarifies that, when fuel-fired equipment is to be 



protected in a concealed space, only one sprinkler is required either above the equipment or 
between the equipment and the occupied space. 
 

NFPA 13D (2013) 
8.3.5 Sprinklers shall not be required in attics with or without storage, penthouse 
equipment rooms, elevator machine rooms, concealed spaces dedicated exclusively to 
and containing only dwelling unit ventilation equipment, floor/ceiling spaces, elevator 
shafts, crawl spaces, and other concealed spaces that are not used or intended for living 
purposes. 
8.3.5.1 Such spaces that contain fuel-fired equipment shall also comply with 8.3.5.1.1 or 
8.3.5.1.2. 
8.3.5.1.1 Where the fuel-fired equipment is above all of the occupied areas of the 
dwelling unit, no sprinkler protection shall be required in the concealed space. 
8.3.5.1.2 Where fuel-fired equipment is below or on the same level as occupied areas of 
the dwelling unit, at least one quick-response intermediate temperature sprinkler shall 
be installed above the equipment or at the wall separating the space with the fuel-fired 
equipment from the occupied space. 

 
Question 10 – Gridded Deluge Systems 
There is a project for a cooling tower, per NFPA 214. A deluge system is planned for the fire 
protection system.  Is it permitted for the deluge system to be gridded? 
 
Answer: Yes. A deluge system can be gridded. Pre-action and dry pipe systems are prohibited 
from being gridded due to the nature of the grid and the complications in determining water 
delivery times and ensuring they meet the minimum delivery time specified by the standard. 
This is not an issue when dealing with deluge systems since they release the water from all 
open orifices and have no delivery time requirements.  
 
Question 11 – Mechanical Equipment in Concealed Space 
A building with a mechanical unit located in a concealed space of dwelling units has been 
described.  The building is being protected in accordance with NFPA 13.  The concealed space 
would otherwise be permitted to omit fire sprinklers. There is a 2 ft by 5 ft access panel into the 
concealed space. Is the access panel too large to allow the sprinkler omission in the concealed 
space? 
 
Answer: No.  Section 8.15.1.2.2 in NFPA 13, states, "Concealed spaces of noncombustible and 
limited-combustible construction with limited access and not permitting occupancy or storage 
of combustibles shall not require sprinkler protection."  Access smaller than a doorway is 
typically viewed as limited access.  Also, this mechanical space does not appear to lend itself to 
storage of combustibles or occupancy.  The materials described were all noncombustible or 
limited combustible.  Therefore, it should be acceptable to omit the sprinkler from this 
concealed space. 
 
Question 12 – Standpipe Flow Test 



The 5-year flow tests for standpipes in Section 6.3.1.1 of NFPA 25 are in question. Specifically, is 
the test 500 gpm at the most remote and 250 gpm for each other consecutive riser, up to the 
system maximum? 
 
Answer: Yes. The 2014 Edition of NFPA 25 changed the requirement of the 5-year standpipe 
flow tests to require 500 gpm at the most remote standpipe and then 250 gpm for each 
additional standpipe until the total system demand is simultaneously flowing. The prior editions 
of NFPA 25 only required the 500 gpm at the most remote standpipe to flow.  This ensures that 
the total system demand can be met. 
 


